top of page

Dıgı'nın Yeri

Güncelleme tarihi: 15 Nis 2020

Ordu’da “Pazar” denince akıla “Pide”, "Pide" denince de "Dıgı’nın Yeri" gelir...


Foto -1 (DIGI’nın YERİ)


Çocukluğumdan beri bir aile geleneğidir, Ordu’da her Pazar pide yenmeye gidilir. Ordu’da pazarları brunch olmaz, serpme kahvaltı olmaz, pide olur, yağlı olur. Bu konuda Ordu ve ilçelerinde birbirinden güzel onlarca mekân vardır. Bunların bazıları lokasyonlarıyla bir Pazar mekanıdır, bazıları şehir içi restoranıdır, bazıları ise serpme kahvaltı yanında bu pideyi servis etmektedir. Herkesin tercihi farklıdır tabi ki, ama benim için Pide denince akla, çocukluğumdan beri neredeyse her Pazar gittiğim DIGI’nın yeri gelmiştir.


HİKAYESİ


Foto -2 (DIGI MEHMET)


50 yıllık bir geçmişi olan DIGI’NIN YERİ, şimdiki iki ayrı DIGI’NIN YERİ işlemecisinin babası DIGI Mehmet’ten gelmektir. Ordu’nun Çambaşı yaylasında doğmuş, futbola meraklı ve bir o kadar da yetenekli olan Mehmet AKÇEVRE golcülüğüyle DIGI MEHMET lakabını almıştır. Lakabın geldiği “DIGIMAK” ise anlayacağımız dilde gol atmak olarak çevrilebilir. Ömrünün neredeyse tamamını fırında geçiren Dıgı Mehmet Ordu’da açtığı işletmeyi uzun yıllar kendisi işletmiş, şimdilerde ise 2 ayrı işletmeyi 2 ayrı oğlu ve kızı işletmektedir.


NE YENİR ?


Foto -3 (Ordu Pidesi)


Dıgı’nın yerinde benim için yenecek tek bir ürün var o da Ordu Pidesi’dir. Bir diğer adıyla Ordu’lular olarak bu pideye YAĞLI da demekteyiz. Aslında YAĞLI iç malzemesi konmayan pide çeşididir. Şimdilerde Kayak tesisiyle meşhur olan Ordu’nun Çambaşı yaylasında fırınlarda boş pideler içine bolca tereyağ ve de yumurta kırılmasıyla yapılan YAĞLI, sonralarda kavrulmuş kıyma ile süslenerek bugünlerin pidesi ortaya çıkmıştır.


Karadeniz’in neredeyse her ilinde farklı şekilde yapılan Pide, Ordu’da genelde kavrulmuş kıyma ile ve de açık pide şeklinde yapılsa da, peynirli, kavurmalı, pastırmalı, sucuklu ve sebzeli çeşitleri de gayet popülerdir. Fakat yazının başında bahsettiğimiz gibi, nasıl ki pide denince akla Dıgı geliyorsa, Dıgı’da yenmesi gereken pide kıymalı pide diyebiliriz.


Ben genelde çift yumurta sarısıyla uzun pide tercih etsem de, yuvarlak tercihini de çekinmeden önerebilirim. Üzerine ekletebileceğiniz pastırmayla, lezzetinizi biraz daha süsleyebilirsiniz. Her ne kadar Ordu dışarısından gelenler için Pazar günü kahvaltıda böyle yağlı bir ürün yorucu gibi gözükse de, Dıgı için her getirdiğim misafirin kesinlikle unutmadığı, hatta Ordu’ya her geldiğinde havalimanından direk gittiğimiz mekân olmuştur diyebiliriz.

Pide dışında her türlü et yemekleri de barındıran DIGI’nın YERİ’nde bu ürünleri bir defa bile yemedim desem, yalan söylemiş olmam. Yine de fırın ürünlerinden Lahmacun konusunda da iyi olduklarını söyleyebilirim. Ayrıca Ordu Pidesi yanında içilecek tek ürün olan Ordu’nun Yerel Gazozu, UFUK GAZOZ’u önermeden de bu kısmı sonlandırmayalım.

ÖZEL YORUMLAR:


Foto -4 (Dıgı'nın Yeri)


Yazı serileri yazmak isteyenler için ilk yazılar çok önemlidir. Ben de bu seriye Ordu’da en sevdiğim lezzet Ordu Pidesi ve de bu pideyi en güzel yapan işletme DIGI’nın YERİ ile başlamak istedim. Bu işletmeyle aynı isimde, şehir içinde diğer kardeşin (Ahmet) işlettiği 2. bir işletme daha bulunmaktadır. Daha eski olan ve daha popüler olan bu yazıda yazdığımız işletme olmakla beraber, her iki işletme de DIGI MEHMET’in lezzet eğitiminden geçmiştir diyebiliriz.


Her ne kadar DIGI MEHMET’in eğitiminden geçseler de, tabi ki eksik oldukları noktalar yok değil. Yazı içeriğinde birden fazla söylediğim gibi, bana göre Ordu’da şehir içinde en iyi pideyi yapmaları ve hep kalabalık olmalarına rağmen, restoran kalitesi, marka kültürü ve hizmet anlayışı açısından bir üst segmente hiç geçememiştir. Ürettikleri lezzeti ulusala dahi pazarlama imkânı varken, bu başarıyı sağlayamamışlardır. Örneğin kendilerine göre, pide lezzeti konusunda daha geride olan, başka bir yazımızda yazacağımız AKTAŞLAR PİDE bu konuda Ordu’nun da ötesine çıkmış NELİ PİDE ismiyle Türkiye çapında gerçekten başarılı bir işletme kurmuşlardır. Sıcakkanlı personeli olmasına rağmen, servis anlayışında geliştirmeleri gereken konular olduğunu söyleyebiliriz.


FİYAT PERFORMANS:


Bu yazı serilerinde aynı zamanda okuyuculara, gittiğimiz restoranların spesifik lezzetleri konusunda fiyat performans konusunda da bilgi vermeye çalışıyoruz.


Ordu pidesinin Ordu genelinde 15 – 20 TL aralığında olduğu durumda, DIGI’nın yerinde da “benim tercihim” Kıymalı Çift Yumurta Sarısı Pide 20 TL olarak 1 öğün için gerçekten ideal bir fiyattadır. İkram olarak olarak Ordu Turşusu ve Makarna Salatası ikram edilmektedir. Turşunun seveni çok olsa da, ben genelde bu ürünlere dokunmayanlardanım. Ana lezzet olan pide fiyatları 15-25 aralığında değişmektedir. Lahmacun fiyatı 10 TL, Peynirli Pide 14 TL, Kavurmalı Pide 18 TL iken Karışık Pide 24 TL’dir.



Puanlama: 9/10


Adres: Bahçelievler Mah. 274 Sok. No:3 52200 Ordu / Türkiye

Telefon: +90 452 214 90 09


Ziyaret etmemizi önerdiğiniz Ordu ili ve çevre yakın illerdeki lezzet noktalarını, yorum olarak eklemeniz durumunda planlamamıza alacağımızı bildirmek isteriz.


918 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page